Το μέλι συντελεί στη μακροβιότητα.Ο Δημόκριτος όταν τον ρώτησαν πώς μπορούν οι άνθρωποι να μην αρρωσταίνουν και να γίνονται μακρόβιοι απάντησε:Απ'έξω λάδι,από μέσα μέλι.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Βαλσαμόλαδο ή Σπαθόλαδο

Το βαλσαμόλαδο αποτέλεσε το καλύτερο φάρμακο (βάλσαμο) των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου.
Οι ιδιότητες του το κατατάσσουν σε ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά βότανα για τον άνθρωπο. Το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο ,όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι το φυτό από όπου προέρχεται το βαλσαμόλαδο, είναι μια χαμηλή πολυετής πόα με ελαφρά ξυλώδη κλαδιά και κατακίτρινα χαρακτηριστικά λουλούδια που ανθίζουν στις κορφές του από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. Για την παρασκευή του βαλσαμόλαδου χρησιμοποιούμε τις ανθισμένες κορυφές του φυτού σε ένα μπουκάλι μαζί με παρθένο ελαιόλαδο και το αφήνουμε στον ήλιο για 3 περίπου εβδομάδες, μέχρι να αποκτήσει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων και εγκαυμάτων ενώ σε πόσιμη μορφή είναι κατάλληλο για στομαχικές διαταραχές και για παθήσεις του ουροποιητικού και του νευρικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου