Το μέλι συντελεί στη μακροβιότητα.Ο Δημόκριτος όταν τον ρώτησαν πώς μπορούν οι άνθρωποι να μην αρρωσταίνουν και να γίνονται μακρόβιοι απάντησε:Απ'έξω λάδι,από μέσα μέλι.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το μέλι είναι ένα υπέροχο ιξώδες γλυκαντικό που παράγεται από τις μέλισσες για τη δική τους τροφή. Η γεύση και υφή του ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των λουλουδιών και το νέκταρ από το οποίο έχει γίνει.
Αν και η ευρύτερα διαδεδομένη ποσότητα μελιού γίνεται από το τριφύλλι, μηδική, άνθη ακακίας και φιλύρες, το μέλι μπορεί να γίνει από μια ποικιλία διαφορετικών λουλουδιών, συμπεριλαμβανομένων θυμάρι και λεβάντα. Το μέλι παράγεται σε μια σειρά από χρώματα συμπεριλαμβανομένου του λευκού, πορτοκαλί, κόκκινο, καφέ και σχεδόν μαύρο. Χρώμα του μελιού είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να κριθεί η ποιότητά του. Μέλια με ανοικτό χρώμα είναι μεγαλύτερης αξίας από σκουρόχρωμα και έχουν μια λεπτή γεύση. Πιστεύεται επίσης ότι το πολυανθικό μέλι προσφέρει περισσότερα οφέλη από ό,τι το μονοανθικό μέλι.

Φυσικό μέλι έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο από τα τελευταία 2.500 χρόνια, σε όλο τον κόσμο, τόσο ως τρόφιμο και ως φάρμακο. Μελισσοκομία, η πρακτική της διαδικασίας για την παραγωγή μελιού, χρονολογείται τουλάχιστον 700 χρόνια πίσω π.Χ.. Για πολλούς αιώνες, το μέλι εθεωρείτο ιερό λόγω των υπέροχων γλυκών ιδιοτήτων του, καθώς και της σπανιότητας του. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε θρησκευτικές τελετές για να αποτίσουν φόρο τιμής στους θεούς, καθώς και να βαλσαμώνουν τους αποθανόντες. Μέλι χρησιμοποιήθηκε επίσης για μια ποικιλία των φαρμακευτικών και καλλυντικών σκοπών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία, η χρήση του στη μαγειρική ήταν μόνο για τους πλούσιους, δεδομένου ότι ήταν τόσο ακριβό που μόνο αυτοί θα μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά.
Το κύρος του μελιού συνεχίστηκε για χιλιετίες μέχρι - την "ανακάλυψη" της επεξεργασμένης ζάχαρης που παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα. Μόλις αυτές έγιναν ευρύτερα διαθέσιμες, ήταν σε μεγάλη ζήτηση, δεδομένου ότι παρείχαν μια σχετικά φθηνή μορφή γλύκανσης. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα τους, το μέλι εκτοπίσθηκε από τους παραγωγούς ζάχαρης για μαγειρική χρήση. Από τότε, αν και το μέλι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τις γλυκαντικές ιδιότητές του, μεγάλο μέρος της χρήσης του έχει επικεντρωθεί στις φαρμακευτικές ιδιότητες του και τη χρήση του στη ζαχαροπλαστική.

Τι είναι αυτό που κάνει το μέλι τόσο δημοφιλές; Είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να καταναλωθεί. Κάποιος μπορεί να φάει μέλι άμεσα, το βάζουμε σε ψωμί σαν μαρμελάδα, το ανακατεύουμε με χυμό ή οποιοδήποτε ποτό αντί για ζάχαρη, ή ανακατέψτε το με ζεστό νερό, χυμό λάιμ, κανέλα και άλλα βότανα για να κάνει ένα φάρμακο. Είναι άρτυμα λόγω της γεύσης του, καθώς και για τα οφέλη του για την υγεία. Αν και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία του μελιού το έχουν καταστήσει μια σημαντική πτυχή των παραδοσιακών φαρμάκων, όπως η Ayurveda, οι επιστήμονες ερευνούν επίσης τα πλεονεκτήματα του μελιού στη σύγχρονη ιατρική και ιδιαίτερα στην επούλωση τραυμάτων.
Ανάμεσα στα οφέλη για την υγεία του μελιού περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Το μέλι είναι μια εξαιρετική γλυκαντική ουσία: Η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι σε πολλά τρόφιμα και ποτά. Μέλι περιέχει περίπου 69% γλυκόζη και φρουκτόζη που επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία.
Ορθός ανεφοδιασμός του ήπατος είναι κεντρικής σημασίας για το βέλτιστο μεταβολισμό της γλυκόζης κατά τη διάρκεια του ύπνου και την άσκηση. Το μέλι είναι το ιδανικό καύσιμο για το συκώτι διότι περιέχει σχεδόν αναλογία 1:1 φρουκτόζη με γλυκόζη. Η φρουκτόζη "ξεκλειδώνει" το ένζυμο από πυρήνα του κυττάρου του ήπατος που είναι απαραίτητο για την ενσωμάτωση της γλυκόζης σε γλυκογόνο (η μορφή με την οποία η ζάχαρη είναι αποθηκευμένη στο ήπαρ και μυϊκά κύτταρα). Μια επαρκής αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ είναι απαραίτητη για την παροχή του εγκεφάλου με καύσιμο όταν είμαστε στον ύπνο και κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης. Όταν οι αποθήκες γλυκογόνου είναι ανεπαρκείς, ο εγκέφαλος προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες - αδρεναλίνης και της κορτιζόλης - προκειμένου να μετατραπούν πρωτεΐνες μυός σε γλυκόζη. Επαναλαμβανόμενο μεταβολικό στρες από Κορτιζόλη παράγεται όταν μικρότερη από την αναμενόμενη αποθήκη γλυκογόνου του ήπατος είναι διαθέσιμη κατά τη διάρκεια του ύπνου, και οδηγεί με την πάροδο του χρόνου, σε μειωμένη μεταβολισμό της γλυκόζης, τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, διαβήτης, και αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας.

Πειραματικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση του μελιού μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σύγκριση με άλλες γλυκαντικές ουσίες. H ανοχή του σώματος, για το μέλι είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στη σακχαρόζη ή γλυκόζη μόνο. Τα άτομα με μεγαλύτερη δυσανεξία στη γλυκόζη, όπως τα άτομα με ήπια μορφή διαβήτη και διαβήτη τύπου 1, έδειξαν σημαντικά καλύτερη ανοχή, για το μέλι από τη σακχαρόζη.
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μέλι επιβραδύνει την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση αρτηριοσκλήρωσης, ή σκλήρυνσης των αρτηριών. Αγνό μέλι που λαμβάνεται σαν τροφή την ημέρα (αντί της λευκής ζάχαρης) απαλλάσσει διαμαρτυρίες χοληστερόλης. Αυτό είναι ευεργετικό για άτομα τρίτης ηλικίας , πάσχοντες από καρδιακή νόσο, διαβήτη, υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες.
Παρά το γεγονός ότι το μέλι είναι γλυκό, βοηθά να διατηρήσει και να προστατεύσει τα δόντια! Η αντι-μικροβιακή του δραστηριότητα έχει δοκιμαστεί σε πολλά είδη βακτηρίων της οδοντικής πλάκας. Οι μελέτες δείχνουν ότι το μέλι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την παραγωγή οξέων, με αποτέλεσμα να σκοτώνει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τερηδόνα, και αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων του στόματος.

2. Το μέλι είναι μια πηγή ενέργειας: Το μέλι χρησιμοποιείται επίσης από πολλούς ως πηγή ενέργειας καθώς παρέχει περίπου 64 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη θα σας δώσει περίπου 50 θερμίδες. Περαιτέρω τα σάκχαρα του μελιού μπορεί να μετατραπούν εύκολα σε γλυκόζη από ακόμη και τα πιο ευαίσθητα στομάχια. Το μέλι είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων
Τα οφέλη του μελιού υπερβαίνουν τη μεγάλη γεύση του. Μια μεγάλη φυσική πηγή υδατανθράκων που παρέχουν δύναμη και ενέργεια στο σώμα μας, το μέλι είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στην άμεση ενίσχυση της απόδοσης, την αντοχή και τη μείωση μυϊκής κόπωσης των αθλητών. Φυσικά σάκχαρα φρούτων του, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η γλυκόζη στο μέλι που απορροφάται από το σώμα γρήγορα και δίνει μια άμεση ώθηση ενέργειας, ενώ η φρουκτόζη απορροφάται πιο αργά παρέχει σταθερή ενέργεια. Μέλι διευκολύνει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ανάρρωση των μυών και την αποκατάσταση του γλυκογόνου μετά από μια προπόνηση. Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις στο Εργαστήριο Άσκησης και Αθλητικής διατροφής, διαπιστώθηκε ότι το μέλι μπορεί να είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές υδατανθράκων αν φαγωθεί λίγο πριν από την άσκηση, επειδή το μέλι που καταναλώνεται είναι εύπεπτο και απελευθερώνονται στο σύστημα με σταθερό ρυθμό για χρήση από σώμα. Αν και το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη, το μέλι, όταν καταναλώνεται με ζεστό νερό βοηθά στην αφομοιώνει το λίπος αποθηκεύεται στο σώμα. Ομοίως, το μέλι και το χυμό λεμονιού και το μέλι, κανέλα και βοηθούν στη μείωση του βάρους.

3. Το μέλι αποτελεί πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών: Μέλι περιέχει πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες με περίπλοκες διασυνδέσεις που κάνει τεχνητή παραγωγή μελιού αδύνατη. Η σύνθεση και θρεπτική αξία του μελιού διαφέρουν σε σχέση με τη χλωρίδα που οι μέλισσες πηγές έχουν επισκεφθεί. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι σκούρα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.
Το μέλι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών. Αυτό δεν είναι εξίσου αληθές για τις βιταμίνες των λαχανικών και φρούτων. Για παράδειγμα, σπανάκι χάνει το 50% περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του, εντός 24 ωρών μετά τη συγκομιδή. Τα φρούτα χάνουν κάποιες των βιταμινών τους κατά την αποθήκευση. Αντίθετα, το μέλι κρατά καλά. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως το μόνο τρόφιμο που δεν λήγει ποτέ!
Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα του μελιού εξαρτάται από το είδος των λουλουδιών. Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σε μια ποικιλία των βιταμινών Β και επίσης Al, Δ, Ε και βιταμίνες. Μεταξύ ιχνοστοιχείων - τα πιο σημαντικά στοιχεία που προσδιορίζονται στο σκούρο χρώμα μελιού - είναι ο σίδηρος, ο χαλκός, φώσφορος, θείο, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, νάτριο, ασβέστιο, ιώδιο, το χλώριο, ψευδάργυρος και υψηλές συγκεντρώσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Μέλι περιέχει επίσης τις ορμόνες, αλκοόλες και αιθέρια έλαια.
Τα ανόργανα συστατικά του μελιού, τα μέταλλα και άλλα ιχνοστοιχεία, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό και τη διατροφή. Λόγω του περιεχόμενου του σε χολίνη, το μέλι εκτιμήθηκε ως εξαιρετικό τονωτικό και βοηθά τους ανθρώπους που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και άλλα εντερικά προβλήματα.
Όλες οι ποικιλίες μελιού είναι πλούσιες σε αμινοξέα. Το επίπεδο των αμινοξέων που υπάρχουν στο μέλι είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της αντιοξειδωτικής ικανότητας του μελιού. Τα απαραίτητα αμινοξέα που βρίσκονται στο μέλι είναι: τρυπτοφάνη, λυσίνη, μεθειονίνη, κυστεΐνη, ιστιδίνη, γλουταμίνη, και τυροσίνη.
Το μέλι περιέχει επίσης περισσότερα από 18 διαφορετικά οργανικά οξέα (γλυκονικό, κιτρικό, μηλικό, μυρμηκικό, κ.λπ.).

4. Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες: Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντισηπτικό.
Το μέλι έχει μια ξεχωριστή βακτηριοκτόνο δύναμη η οποία οφείλεται κυρίως στην υγροσκοπικές ιδιότητές του. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί απαιτούν ένα ορισμένο ποσό της υγρασίας να διατηρήσουν τη ζωή τους. Όταν τα βακτήρια έρχονται σε επαφή με το μέλι που στερούνται της ζωτικής υγρασία και πεθαίνουν. Η όξινη αντίδραση του μελιού είναι επίσης ένα δυσμενές μέσο για τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα καταστρέφονται στο μέλι.
Η εξωτερική εφαρμογή του μελιού έχει μια μακραίωνη ιστορία. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν χειρουργικό ντύσιμο. Ο πάπυρος Ebers συνέστησε οι πληγές να καλύπτονται για τέσσερις ημέρες με λινά βουτηγμένα στο μέλι και θυμίαμα. Πίστευαν ότι ο καταρράκτης θεραπεύονταν με θεραπείες με μέλι. Το μέλι που έπεφτε στα μάτια θεωρείτο ότι θεράπευε φλεγμονές και άλλες ασθενειες των βλεφάρων. Οι Κινέζοι και οι Ινδουιστές καλύπτουν το σύνολο των φορέων των μικρών ασθενών με ευλογιά, με μέλι για να επιταχύνει τη λήξη της νόσου, αλλά και για να αποφεύγεται η δημιουργία ουλών. Γαληνός (129-200) έκρινε ότι «Μέλι ζεσταίνει και ανοίγει πληγές και έλκη, εξασθενεί και διαλύει υπερσαρκώματα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος». Το Ταλμούδ συνιστούσε το μέλι για πληγές, ιδίως για εκτεταμένη πληγές των ζώων.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το μέλι χρησιμοποιήθηκε εκτενώς με τη μορφή αλοιφών και έμπλαστρα για, πληγές, εγκαύματα και έλκη, σκέτο ή αναμειγμένο με άλλα συστατικά. Ο Charles Butler (1560 -1647, που ονομάζεται μερικές φορές ο Πατέρας της αγγλικής Μελισσοκομίας) πίστευε ότι το μέλι «θα συγχωνεύει ψευδή και διαρρηγμένα έλκη και επίσης κλείνει διαχωρισμένες σάρκες». Επαίνεσε την "Unguentum Aegyptiacum" που έγινε από τον βράζων μέλι, το ξίδι και πυραυλίδα. Αυτό το επίθεμα , σύμφωνα με Butler, θα «ανοιχτό, καθαρό, στεγνό και για να αφομοιώσουν όλες τις φλεγμονές και να αντισταθούν σήψη».

Οι αγροτικοί πληθυσμοί της ευρωπαϊκής ηπείρου, ιδιαίτερα των σλαβικών χωρών, χρησιμοποιούν το μέλι για όλα τα είδη των πληγών και φλεγμονών. "Αλοιφή μέλι", που αποτελείται από ίσα μέρη του μελιού και το λευκό αλεύρι, αναμειγνύονται καλά με λίγο νερό, και έχουν μια πολύ ευρεία χρήση. Μια καλή αλοιφή θα πρέπει να είναι πηχτή και όχι υδαρής.
Οι αρχαίοι Έλληνες συχνά αναφέρονται σε "epomphalia", μία ομφάλια αλοιφή από μέλι για το νεογέννητο. Παλιά υδρόμελι, το οποίο έχει σχεδόν εξαφανιστεί σήμερα, χρησιμοποιήθηκε επίσης ως αντισηπτική λοσιόν. Η Δρ. Shona Μπλερ από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ έλεγξε τη αντιμικροβιακή ικανότητα του μελιού με προβληματικά παθογόνων παραγόντων, όπως: ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών. Αναερόβια (60 είδη), Μύκητες (Candida και tinea), Βιο-ταινίες. Η εργασία της με τίτλο, «Η έντονη αντιμικροβιακή υποεκμετάλλευη παρουσιάστηκε στο πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για το μέλι και ανθρώπινη υγεία, στις 17 Ιανουαρίου 2008.
Εκτός από τις αντιμικροβιακές ιδιότητες, το μέλι είναι ένας ισχυρός θεραπευτής πληγών διότι:
Καταπραΰνει τοπικά τον πόνο.
Είναι ωσμωτικό και προσελκύει νερό. Δεδομένου ότι τα βακτηρίδια έχουν γίνει ως επί το πλείστον από το νερό, είναι ξηρά με την παρουσία του μελιού. Τα βακτήρια αναχαιτίζονται από το μέλι επειδή παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου και είναι όξινο.
Ενεργοποιεί την ανοσολογική απάντηση από την παροχή της γλυκόζης για τα λευκά αιμοσφαίρια.
E πιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον με την παραγωγή ορού μέχρι μέσα στους ιστούς του δέρματος που βοηθά στο σχηματισμό επουλωτικής κρούστας.
Το μέλι μειώνει επίσης φλεγμονή, βοηθά στην αποβολή νεκρού ιστού, και διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων του αίματος. Αντισηπτικές ιδιότητες του μελιού επίσης συμβάλουν στην πρόληψη των λοιμώξεων από την αποφυγή μετάδοσης σε άλλες πληγές.

. Το μέλι είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών: Το μέλι περιέχει συστατικά, τα οποία είναι αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών από το σώμα μας. Ως αποτέλεσμα, η ανοσία του σώματος μας βελτιώνεται. Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, ισχυρές ενώσεις που καταπολε3μούν τις ελεύθερες ρίζες και αναστρέφουν την γύρανση. Ελεύθερες ρίζες είναι παντού - στον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που τρώμε, και ακόμη και στο φως του ήλιου. Κάθε στιγμή, το σώμα απορροφά το οξυγόνο και το μετατρέπει σε ενέργεια σε μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει επίσης ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν τη γήρανση με την εξουδετέρωση αυτών των ελευθέρων ριζών. Εκτελούν επούλωση στο βαθύτερο κυτταρικό επίπεδο, επιτρέποντας τα οφέλη από το μέλι για την υγεία να εκδηλωθούν με μυριάδες τρόπους.
Φυσικό αντιοξειδωτικό από το μέλι μπορεί να καταστρέψει βιολογικά καταστροφικούς χημικούς παράγοντες που έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αυτές οι πολύτιμες ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην προστασία του δέρματος κάτω από τον ήλιο και να βοηθούν το δέρμα να αναζωογονηθεί και να μείνει με νεανικό σε εμφάνιση. Ως εκ τούτου, έχει υπάρξει αύξηση του αριθμού των παραγωγών των προϊόντων περιποίησης με βάση το μέλι, όπως αντηλιακά και τα προϊόντα καθαρισμού προσώπου και για την επεξεργασία καταστραμμένου ή ξηρού δέρματος. Μια μελέτη του 2004 που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέλι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά όπως το σπανάκι, μήλα, τα πορτοκάλια και οι φράουλες.
Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις λόγους για τους οποίους είναι τόσο αποτελεσματικό στον καλλωπισμό του δέρματος:

Είναι γνωστό αντιβακτηριακός και αντιμυκητιακός παράγοντας, και βοηθά να απολυμαίνονται εύκολα και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων από γρατσουνιές και εγκαύματα.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και τα αμινοξέα, τα οποία είναι θαυμάσια ενίσχυση ομορφιά του δέρματος.
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά για καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και την αντιστροφή της γήρανσης.
Είναι πλούσιο και παχύ, καθιστώντας ένα αποτελεσματικό ενυδατικό. Όπως και άλλα ενυδατικά, το μέλι παρέχει υγρασία που συνδέεται με το δέρμα και βοηθά να μένει ενυδατωμένο.
Λόγω των υγροσκοπικών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται σε ενυδατικά διαλύματα, καθαριστικά, κρέμες, σαμπουάν και μαλακτικά. Δεν παρέχει μόνο νερό, αλλά το διατηρεί μέσα στο δέρμα. Εάν το δέρμα χάνει την ικανότητά του να συγκρατεί υγρασία τότε παρουσιάζονται ρυτίδες και ξήρανση.. Με τον τρόπο αυτό, το μέλι που θα αποτρέψει τις ρυτίδες και ξηρότητα. Διατηρεί ευλυγισία και την ελαστικότητα του δέρματος.
Το μέλι μπορεί να θεραπεύσει τον παιδικό νυχτερινό βήχα. Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη για την υγεία του μελιού είναι ότι είναι σε θέση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητες, το μέλι δεν ηρεμεί μόνο το λαιμό, αλλά μπορεί να σκοτώσει ορισμένα βακτηρία που προκαλούν τη λοίμωξη. Επαγγελματίες τραγουδιστές χρησιμοποιούν συνήθως μέλι για να απαλύνει τους λαιμούς τους πριν παραστάσεις.

Η καταπραϋντική ιδιότητα του μελιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του λαιμού από νυχτερινό βήχα σε παιδιά. Από τα φάρμακα χωρίς συνταγή μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά, το 2007 μελέτη από ερευνητική ομάδα του Penn State College of Medicine διαπίστωσε ότι το μέλι που μπορεί να προσφέρουν οι γονείς είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση. Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου ότι η συμβουλευτική επιτροπή της FDA που συνέστησε πρόσφατα ότι φάρμακα χωρίς συνταγή (OTC) για το βήχα και ψυχρά φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 6 ετών, λόγω της έλλειψης της αποτελεσματικότητας και του δυναμικού για τις παρενέργειες.



Συντήρηση & τρόπος κατανάλωσης του μελιού 

Το μέλι, το πιο εκτιμημένο απ' όλα τα προϊόντα της κυψέλης από τους περισσότερους ανθρώπους, είναι όπως ήδη ξέρετε όχι μόνο μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, αλλά επίσης κι ένα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο. Σαν τροφή πρέπει να φτάσει σ' όλα τα κύτταρα, είτε αυτά είναι άρρωστα είτε είναι υγιή. Σαν φάρμακο πρέπει να φτάσει σ' όλους τους «στόχους»: τα άρρωστα κύτταρα, τους ιστούς, τα όργανα και τα συστήματα. Εδώ θα αναφερθούμε στο μέλι σαν τροφή και σε κάποιους γενικούς κανόνες που πρέπει να σεβαστούμε για την σωστή αποθήκευση και χορήγηση του μελιού.

Μην φυλάτε το μέλι στο φως του ήλιου. Το φως του ήλιου καταστρέφει πολλά από τα ένζυμα του μελιού.

Διατηρείτε καλά κλειστά τα δοχεία που φυλάσσετε το μέλι. Το μέλι απορροφά εύκολα τις εξωτερικές κακές οσμές, έτσι το άρωμα του θα καταστραφεί. Το μέλι εύκολα επίσης απορροφά το νερό, ακόμα κι όταν υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες στην ατμόσφαιρα. Υπερβολικό νερό στο μέλι (πάνω από 20 - 23%), θα επιτρέψει την ανάπτυξη της μαγιάς με αποτέλεσμα ν' αρχίσει να ζυμώνεται.

Διατηρείτε το μέλι στο ψυγείο: Παρ' όλο που πολλά είδη μελιού μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για τρία χρόνια και περισσότερο, καμιά φορά χωρίς μεγάλες αλλαγές, θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι το μέλι γερνάει μέρα με τη μέρα. Το φρέσκο θα 'ναι πάντα φρέσκο.

Μη ζεσταίνετε το μέλι πριν τη κατάποση με το να το ανακατεύετε με οποιαδήποτε άλλη τροφή, υγρή ή στερεά (π.χ. καυτό τσάι, καυτό γάλα κ.τ.λ.). Το ζέσταμα όπως ίσως ξέρουμε ήδη, καταστρέφει τα περισσότερα ένζυμα του μελιού.

Αν το καταναλώσετε σκέτο, δηλαδή όχι συνδυασμένο με άλλες τροφές, κρατήστε το όσο περισσότερο γίνεται κάτω από τη γλώσσα πριν το καταπιείτε, έτσι θα επιτρέψετε στις πιο φίνες ουσίες του μελιού (αιθέρια έλαια, ορυκτά, γλυκόζη κ.τ.λ.) να περάσουν κατευθείαν στο αίμα. Αυτή η δόση θα θρέψει τα κύτταρα του στόματος απευθείας, θα ταΐσει πολύ γρήγορα όσα κύτταρα το χρειάζονται, θα δώσει αρκετό χρόνο στη γλώσσα και στις άλλες δομές του στόματος, ν' απορροφήσουν ενέργεια από το μέλι.

Πριν την κατάποση προσπαθήστε να νιώσετε περισσότερο το άρωμα του μελιού.

Το να τρώτε μικρές ποσότητες μελιού αρκετές φορές την ημέρα, είναι καλύτερο απ' το να τρώτε μεγάλες ποσότητες σπάνια.

Μη βάζετε το κουταλάκι που έχετε ήδη βάλει στο στόμα σας μέσα στο βάζο με το μέλι.

"Εγώ ο μελισσοκόμος, πήρα το μέλι από τις μέλισσες και με τις καλύτερες συνθήκες το συσκεύασα στο βάζο, εσείς απλά προσπαθήστε, ώστε η αξία του να παραμείνει αναλλοίωτη μέχρι την τελευταία κουταλιά."


Ζαχαρώνει το μέλι; Φυσικά!

Η κρυστάλλωση είναι ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο και συμβαίνει στα διαλύματα εκείνα που είναι υπερκορεσμένα σε σάκχαρα, όπως ακριβώς το μέλι. Επομένως η φυσική κατάσταση του μελιού είναι η κρυστάλλωση.
Όλα τα μέλια, εκτός από το πευκίσιο και το ελατίσιο, κρυσταλλώνουν. Αν όχι, κάτι συμβαίνει.

Υπάρχουν δύο ειδών κρυσταλλώσεις: η χοντροκρυστάλλωσηκαι η λεπτοκρυστάλλωση.
Κατά την πρώτη, στον πάτο του βάζου σχηματίζονται χοντροί κρύσταλλοι, ενώ η επιφάνεια του μελιού είναι ρευστή.
Αυτό σημαίνει ότι το μέλι έχει υγρασία και ότι το επόμενο στάδιο θα είναι το ξύνισμά του.
Στη δεύτερη περίπτωση σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι ομοιόμορφα σε όλη τη μάζα του μελιού. Επομένως, η υγρασία είναι σε κανονικό επίπεδο (14%), το μέλι είναι καλό και δεν κινδυνεύει να ξυνίσει.
Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι; Η κρυστάλλωση είναι αποτέλεσμα της περιεκτικότητας σε γλυκόζη, ενός από τα βασικότερα συστατικά του μελιού. Ο βαθμός περιεκτικότητάς του καθορίζει και την κρυστάλλωση σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία. Έτσι έχουμε:

Μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (39-40%), όπως αυτό του ρεικιού, που κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες από τη συλλογή του.
Μέλι με χαμηλότερη περιεκτικότητα (35-38%), όπως το ανθόμελο, που κρυσταλλώνει σε 6-12 μήνες από τη συλλογή του.
Μέλι με περιεκτικότητα σε γλυκόζη 31-33%, όπως τοθυμαρίσιο, που κρυσταλλώνει σε 2-3 χρόνια από τη συλλογή του.
Μέλι με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (κάτω του 30%), όπως το ελατίσιο και το πευκίσιο, που δεν κρυσταλλώνει.

Αν θελήσετε να ρευστοποιήσετε ένα κρυσταλλωμένο μέλιΘθα τοποθετήσετε το βάζο με το μέλι μέσα σε δοχείο με νερό το οποίο ζεσταίνεται, ανακατεύοντας συνεχώς το μέλι για να θερμαίνεται ομοιόμορφα. Κατά διαστήματα με θερμόμετρο παίρνετε τη θερμοκρασία του μελιού, η οποία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου